Yaz Saati Uygulaması ve Enerji
Ömer Faruk Kandilci | 04/11/2016 | 0 Yorum | 1370 Defa Okundu
Son zamanlarda en çok konuşulan konulardan birisi oldu, kış saati uygulaması. Yaz saati ve kış saati uygulaması aslında bizlerin güneşten daha iyi bir şekilde yararlanmamızı amaçlayan uygulamadır. Konu güneşten yararlanma olunca elbette işin içerisinde enerji verimliliği de oluyor. Enerji sistemleri mühendisi adayıda olunca bu yazımda sizlere yaz saati uygulaması ve enerji konusunda bilgilendirmeye çalışacağım.
Yaz saati uygulaması herhangi bir ülkede veya bölgede gün ışığından sabahları daha az, öğleden sonra daha çok yararlanmak üzere, periyodik olarak, saatlerin belirli bir miktarda değiştirilmesidir.
Yaz saati uygulaması ve enerji verimliliği hakkında çeşitli sonuçlar ortaya çıktığı gözlemleniyor. Ulaştığım veriler günümüz verileri olmadığı için günümüzde farklılıklar ortaya çıkmıştır. Amerika Birleşik Devletleri’nin 1975 yılında yaptığı bir çalışmada yaz saati uygulamasının nisan mayıs dönemlerinde ülkenin elektrik kullanımını %1 oranında azalttığını ortaya koydu. Ancak National Institute of Standads an Technology, 1976 yılında çalışmayı tekrar incelediğinde tasarrufun söz konusu olmadığı sonucuna vardı. 2000 yılında Avustralya’nın bazı bölümleri yaz saati uygulamasına geçtiğinde o seneki enerji tüketimi azalmadığı aksine sabahları enerji tüketiminin arttığı gözlemlenmiş. Burada fazla uzatmak istemediğim için kaynakta ulaştığım tüm sonuçları yazmıyorum. Yazımın sonunda kaynaklar listesinden erişebilirsiniz.
Ülkemizde yılı beş ayını GMT+2 olarak kış saati, 7 ayını ise yaz saati uygulaması olarak GMT+3 olarak kullanılmaktadır. Yaz saati uygulaması ile yılda 131 milyon TL tasarruf sağladığı hesaplanmıştır.
Türkiye’nin batısında yer alan illerde güneşin doğuşu ve batışı geç olmaktadır. Ülkemizde batı illerinin toplam nüfusunun ülke nüfusuna oranı yüzde seksen iki, doğu illerinin nüfusu ise yüzde on sekizdir. Ülkelerde ileri geri saat uygulaması genelde nüfus ve ekonomik faaliyetler dikkate alınarak düzenleniyor. Türkiye’de hem nüfus hem de ekonomik faaliyetlerin yoğunluğu batı illerimizdedir. Kış saati ve yaz saati uygulaması ile batı illerimizde 6652 saat mesai, güneş doğmadan veya güneş battıktan sonra devam etmektedir. Bu ise toplamda 277 gün gibi çok yüksek bir sayı ile gün ışığından tam anlamıyla faydalanamadan mesai yapmak anlamına geliyor. Doğu illerimizde de 5700 saat mesai güneş doğmadan veya battıktan sonra devam etmektedir. Bu ise 237 güne tekabül eder.
Türkiye’de GMT+2 uygulaması yapılırsa değerler çok fazla değişmemektedir. Hatta güneş ışığında yararlanma daha az olacaktır. Batı illerimizin değerleri incelendiğinde 7572 saat mesai, gün ışığında yapılmayacaktır. Bu ise yaklaşık olarak 316 gün ediyor. Doğu illerinde de 6777 saat mesai, güneş batmadan veya güneş doğmadan önce yapılacaktır.
GMT+3(sürekli yaz saati) kullanıldığında ise batı illerimizde sade 1085 saat mesai gün ışığından faydalanmadan yapılacaktır. Bu değerde yaklaşık 45 gün ediyor. GMT+2 ye göre gün ışığından yararlanmadan geçen mesai 6 kat az olacaktır. Bu da 6 kat tasarruf demektir.
Kanaklar
1.Uğur DURMAZ/Enerji Sistemleri Mühendisliği Proje Ödevi/Ülkemizde İleri Saat Uygulamasının Tarihçesi ve Enerji Tasarrufuna Etkileri(E-posta ile iletişime geçmeniz durumunda ödevi paylaşabilirim. mail@omerfarukkandilci.com.tr)
2. Wikipedia/Yaz saati uygulaması
İlk Yorum Yapan Sen Ol