Enerji Sistemleri Mühendisliği Okunur Mu?
Ömer Faruk Kandilci | 04/08/2017 | 2 Yorum | 55435 Defa Okundu
Düzenli olarak yazı girmek istediğim bloguma bir türlü istediğim düzeni verememek üzüyor. Uzun bir aradan sonra yeni yazım ile karşınızdayım. Tercih döneminde gerek instagram, gerek facebook, gerekse linkedin üzerinden çeşitli sorular aldım. Sorulan sorular üzerine yazmaya karar verdim.
Soru olarak genel olarak, iş imkanları, çalışma şartları, imza yetkisi, okumaya değer mi, iş bulabilir miyim yada ilerisi olan bir meslek mi şeklinde oluyor. Arada tabi farklı sorularda geliyor. Yazıma başlamadan önce Arthur Mellen Wellington (demiryolları inşaat mühendisi)’a ait sevdiğim bir sözü sizinle paylaşmak istiyorum. Arthur’a göre mühendislik, “Beceriksiz birinin iki dolara kötü yaptığı bir şeyi bir dolara iyi yapma sanatıdır.”. Bu sözü sevmemin sebebi, mühendisin masa başında imza atmak yerine, yeni bir mühendislik harikası üretmesini yada geliştirmesini ifade ediyor olması. Sadece enerji sistemleri mühendisi adayları değil, tüm mühendis adaylarının bu sözü benimsemesi gerektiğini düşünüyorum. (Sıradaki yazım bu söz üzerine olabilir.)
Devam etmeden önce enerji sistemleri mühendisliği’ni tanımlayalım. Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü, enerji konusunun her alanında araştırma, geliştirme, planlama, üretim, dağıtım, kullanım, iç ve dış politika geliştirme ve uygulama konularında bilgi ve donanıma sahip mühendisler yetiştirmeyi amaçlayan[1] bir bölümdür.
Gelelim sorularımıza. Elimden geldiğince soruları cevaplamaya çalışacağım. Sorularımı cevaplar iken kişisel yorumlarımın da olacağını belirtmek isterim.
Enerji Sistemleri Mühendisliği’nin İş İmkanları Nelerdir?
Bu soruyu google’a sorduğumuzda çok fazla cevap alacağımızı düşünüyorum. Bu sorunun cevabını Taze Mühendis blogu yazarı Yasin Aydın’ın bir “Enerji Sistemleri Mühendisliği Nedir?”[2] adlı yazısından alacağım.
Enerji Sistemleri Mühendisliği Çalışma Alanları
Biraz da enerji sistemleri mühendisinin çalışma alanlarından bahsetmek istiyorum.:Güneş enerji santralleri,rüzgar elektrik santralleri,hidroelektrik santralleri, biyoenerji tesisleri, jeotermal tesisleri, nükleer santralleri,gel-git enerji istasyonları ve daha birçok farklı enerji üretim çeşitlerinde enerji sistemleri mühendisleri görev alabilmektedir.
Enerji Sistemleri Mühendislerinin Çalışabileceği Kurumlar
Enerji sistemleri mühendisleri :
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, Madem Tetkik ve Arama Enstitüsü, Bor Enstitüsü, Elektrik İşleri Etüd İdaresi, Elektrik Üretim AŞ., Türkiye Elektrik İletim AŞ., Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ., Devlet Su İşleri, Türkiye Kömür İşletmeleri, Türkiye Petrolleri Arama Ortaklığı, Türkiye Boru Hatları Taşıma AŞ., Türk Petrol Rafinerileri AŞ., Türkiye Atom Enerjisi Araştırma Kurumu, TEMSAN gibi kurum ve kuruluşlarda çalışabilirler.
Tabi enerji sistemler mühendisi sadece enerji üretimi ile sınırlı olan bir bölüm değil. Enerjinin iletilmesi ve dağıtılması, enerji verimliliği çalışmaları, sanayide ve yapılarda enerji verimliliği kısaca enerjinin olduğu her alanda enerjinin verimli kullanılması ve yönetilmesi iş alanıdır. Tabi bunlarla da sınırlı değildir enerji alanı. Enerji’ye dair bilinçli bir araştırma yapıldığında çok fazla bölüm bulunacağına eminim. Çalışma alanlarımız sadece enerji’de değil, enerji ile bağlantısı olan her dal.
Ayrıca şunu da eklemek istiyorum, tersine mühendislik, teknik ressamlık gibi alanlarda olabilir.
Enerji Sistemleri Mühendisleri’nin Çalışma Şartları
Çalışma şartları konusunda pek yorum yapabilir miyim bilmiyorum. Çalıştığım süreçte, işletmemin bana olumlu yaklaşımından dolayı kişisel olarak memnunum. Boşta durmayıp çalışmayı seven birisi olduğum için bazı kişiler içinde çok zor gibi algılanıyordu. Ara ara şehir dışına çıkmak, ansızın şantiye yada atölye de olmak beni yormak yerine mutlu ettiği için ben seviyordum. Çalışma şartlarına pek yorum yapamıyorum o yüzden.
Enerji Sistemleri Mühendisi’nin İmza Yetkileri
En sık karşılaştığım sorulardan birisi de bu. Tercih etmeyi düşünen ve bölümü okuyan bir çok öğrenciden duyduğum bir soru. Aslında bu soruyu sorar iken imza yetkisini ne için istiyorum olmalı. Çünkü tek bir imza yok. Çeşitli alanlarda ve çeşitli konularda mühendislikler için imza yetkileri bulunmakta. Enerji sistemleri mühendisliği bölümünün imza yetkisi alanı nedir bilemiyorum. Ama şöyle bir gerçek var. İmza yetkisinin nerelerde ihtiyaç duyulduğu olmalı. Resmi dairelere sunulan evraklarda daha çok imza yetkisi aranıyor. Örnek verecek olursak. Doğalgaz projeleri hazırlıyorsunuz diyelim. Enerji sistemleri mühendislerine bildiğim kadarıyla şu aşamada bu alanda yetki verilmiyor. Ama bu işi yapmanıza engel değil. Çalıştığınız işletmede bir mühendiste bu yetki varsa sizde aranmaz. Projeyi yetkili mühendis imzalar. Eğer kendi işletmenizi kurduysanız da yanınızda imza yetkisine sahip bir mühendis bulundurmanız yeterli olacaktır. Benim düşüncem imza yetkisi yüzünden iş bulunamayacağı düşünülmemesi gerektiği. İmza yetkisi nedir nerelerde gerekir daha iyi araştırılmalı.
Enerji Sistemleri Mühendisi İş Bulabilir Mi?
Bu sorunun cevabı tamamen sizde. Bu sorunun cevabı için Mezun Olmadan İşe Başlamak adlı yazımı inceleyebilirsiniz. Bölüm yeni bir bölüm olduğu gerçek ve bundan kaynaklı prosedür ve yönetmelik eksiklerinden dolayı işe alım sürecinde çok aranan bir bölüm değil. Şu da bir gerçek ki bir çok mühendislik alanında iş bulmak zor olabiliyor. Burada önemli olan sizin kendinizi ne derece geliştirdiğiniz. Sadece dersler değil. Kişisel anlamda kendinizi geliştirmiş ve tamamlamış olmanız önemli rol almakta. Ayrıca sadece dersler ile de sınırlı kalmamak gerekiyor. İleride olmak istediğiniz konuma dair kendinizi bilimsel alanda geliştiriyor olmanız lazım. Kendinizi sadece dersler ile bırakırsanız ileriye gitmenizde zor olacaktır. Şu faktörü eklemeden olmaz. Referans(torpil). Ne yazik ki ülkemizde böyle bir faktör var. Ama siz az önce bahsettiğim gibi kendinizi en doğru ve en başarılı şekilde geliştirirseniz iş bulmanız o kadar kolay olur.
Enerji Sistemleri Mühendisliği İleriye Dönük Bir Meslek Mi?
Enerji dünyanın en başta gelen ihtiyaçlarından. Türkiye şartlarında bu sorunun cevabını nasıl verebilirim bilemiyorum.
Kısaca okunur mu sorusunun cevabını mezunlar yada bölüm öğrencileri değil sizler vermelisiniz. Çünkü Tercihiniz tüm hayatınızı değiştirecek. Hangi bölüm olursa olsun zorlukları olacaktır. Belki enerji sistemleri mühendisliği daha zor olabilir ama sizi mutlu ediyorsa doğru tercih yapmışsınız demektir.
Yazımın sonuna gelmiş bulunmaktayım. Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Tüm sorularınızı yorum olarak yazabilirsiniz ve elimden geldiğince cevaplamaya çalışırım. Bir sonra ki yazımda görüşmek üzere.
[1] Mustafa İLBAŞ – ESM Ders Notları
[2] Yasin AYDIN – Enerji Sistemleri Mühendisliği Nedir?
Etiketler
2 Yorum
Ömer Faruk Kandilci
15/12/2017 00:00:00
Merhaba, yazımda gerçekçi yaklaştığımı düşünüyorum. İmza yetkisinde yetersiz olduğumuzu yazımda bende belirttim, ama sorunlara odaklanmak yerine sorunu nasıl çözebileceğimizin yanıtını bulmalıyız. İş bulmak konusunda da bir çok farklı alandan mühendis ile konuştum. Onlarda kendi alanlarında alımların az olduğundan şikayetçi. Yani işe alımların az olması sadece enerji sistemleri mühendisliğinde geçerli değil. İş bulabilmek kendini hem sosyal hem mühendislik hemde kişisel alanda geliştirmene bağlı. Mezun olmadan iş bulabilmiş biri olarak mezun olanların iş bulamamasında sorunu kendilerinde aramaları gerektiğini düşünüyorum.
İsmini Vermek İstemeyen Okuyucu
11/12/2017 00:00:00
Ömer Faruk az gerçekçi ol esmb iş bulma konusunda imza konusunda çok yetersiz bunun yerine makina mühendisliği okumak en doğrusu kimseyi yanlış yönlendirme