Enerji Sistemleri Mühendisliği İmza Yetkileri Nelerdir?

Enerji Sistemleri Mühendisliği İmza Yetkileri Nelerdir?

Ömer Faruk Kandilci | 10/04/2018 | 9 Yorum | 17242 Defa Okundu

Bu yazımda siz okurlarıma enerji sistemleri mühendislerinin imza yetkilerinden bahsetmeye çalışacağım.

Ä°lk olarak enerji sistemleri mühendisliÄŸi nedir, kısaca göz atalım. Enerji sistemleri mühendisliÄŸi, enerjinin her alanında araÅŸtırma, geliÅŸtirme, planlama, üretim, dağıtım, tüketim, iç ve dış politika geliÅŸtirme ve uygulama konularında yetiÅŸmiÅŸ mühendislik dalıdır. GeçmiÅŸin, ÅŸuanın ve geleceÄŸin olmazsa olmazı olan enerji bu kadar deÄŸerli iken bu alanda yetiÅŸmiÅŸ mühendislere gerekli önemin ülkemizde verilmiyor olması ne yazık ki çok kötü.

Genel düÅŸüncede enerji sistemlerinin hiç imza yetkisinin olmadığı düÅŸünülse de imza yetkimiz var ama bu imza yetkileri bölümümüz için yeterli deÄŸil. Enerji alanında çalışabileceÄŸimiz bir çok alan mevcut iken imza yetkilerimizi alamıyor olmak bölümümüze büyük bir haksızlık.

Enerji Sistemleri Mühendisi İmza Yetkisi

Enerji sistemleri mühendisleri olarak odamız bulunmadığı için ÅŸu anda makine mühendisleri odasına kayıt oluyoruz ve imza yetkilerimizi makina mühendisleri odasının düzenlemiÅŸ olduÄŸu eÄŸitimler ile alıyoruz. Peki makine mühendisleri odasının bizlere vermiÅŸ olduÄŸu imza yetkileri nelerdir?

  • Enerji YöneticiliÄŸi
  • Etüt-Proje (Sanayi-Bina)
  • LPG Otogaz Ä°stasyonları Sorumlu Müdür
  • Ä°ÅŸ Kazaları BilirkiÅŸilik

Enerji YöneticiliÄŸi

Enerji verimliliÄŸi kanunu gereÄŸince, yıllık enerji tüketimi 1000 TEP(ton eÅŸdeÄŸer petrol) ve üzerinde olan endüstriyel iÅŸletmeler, enerji yönetimi için enerji yöneticisi sertifikasına sahip bir enerji yöneticisi çalıştırmak zorunda.

Ayrıca 20.000 m2 den geniÅŸ alana veya yıllık enerji tüketimi 500 TEP ve üzeri olan ticari binalar ile toplam inÅŸaat alanı 10.000 m2 veya enerji tüketimi 250 TEP ve üzeri olan kamu binalarının yönetimleri, bina ve tesislerinde enerji yöneticisi bulundurmak zorumdadır.

Enerji yöneticisi bulundurması mümkün olmadığı durumlarda ise kurumlar, enerji yöneticileri veya ÅŸirketler ile anlaÅŸarak bu hizmeti alabiliyorlar. Enerji yöneticisi sertifikasına sahip bir kiÅŸi en fazla üç binaya hizmet verebilir.

ETÜT-Proje(Sanayi-Bina)

Enerji verimliliÄŸi hizmetlerini yürütmek isteyen tüzel kiÅŸiler, sanayi veya bina sektörlerinde faaliyet yürütmek üzere yetki alabilmek için, etüt proje sertifikasına sahip personel alt yapısına ihtiyaç duyar. Sanayi kategorisinde yetki almak isteyenlerde sanayi etüt-proje sertifikası ve en az 5 yıllık mesleki deneyime sahip 3 mühendis altyapısı aranır. Bina kategorisinde yetki belgesi almak isteyenler de ise bina etüt-proje sertifikası ve en az 3 yıllık mesleki deneyime sahip en az 2 mühendis alt yapısı aranır.

LPG Otogaz Ä°stasyonları Sorumlu Müdür

Ülke ve toplum yararları doÄŸrultusunda kaliteli, saÄŸlıklı, güvenli ve ekonomik tesislerin gerçekleÅŸtirilmesi amacıyla, LPG Otogaz Ä°stasyonları Sorumlu Müdür hizmetlerinin yerine getirilmesinde ve denetlenmesinde görev alırlar.

İş Kazaları Bilirkişilik

Ä°ÅŸ kazası bilirkiÅŸilik ile, iÅŸ kazasının analizinin yapılması, asıl nedenlerinin belirlenmesi ve raporlanması konusunda yetkidir. 2 günlük temel eÄŸitim ve 4 farklı uzmanlık eÄŸitimlerinden oluÅŸur. Bunlar, yangın, doÄŸal afet vs. bilirkiÅŸilikleri, otomotiv ve trafik kazaları bilirkiÅŸilikleri, makine deÄŸerleme bilirkiÅŸilikleri ve mekanik tesisat bilirkiÅŸilikleri.

Yazımın sonuna gelmiÅŸ bulunmaktayım. Umarım enerji sistemleri mühendisleri olarak en kısa zamanda alanımıza dair tüm imza yetkilerimizi alabiliriz.

Sonraki yazımda görüÅŸmek üzere.


Etiketler