Enerji Sistemleri Mühendisliği İmza Yetkileri Nelerdir?

Enerji Sistemleri Mühendisliği İmza Yetkileri Nelerdir?

Ömer Faruk Kandilci | 10/04/2018 | 9 Yorum | 16429 Defa Okundu

Bu yazımda siz okurlarıma enerji sistemleri mühendislerinin imza yetkilerinden bahsetmeye çalışacağım.

İlk olarak enerji sistemleri mühendisliği nedir, kısaca göz atalım. Enerji sistemleri mühendisliği, enerjinin her alanında araştırma, geliştirme, planlama, üretim, dağıtım, tüketim, iç ve dış politika geliştirme ve uygulama konularında yetişmiş mühendislik dalıdır. Geçmişin, şuanın ve geleceğin olmazsa olmazı olan enerji bu kadar değerli iken bu alanda yetişmiş mühendislere gerekli önemin ülkemizde verilmiyor olması ne yazık ki çok kötü.

Genel düşüncede enerji sistemlerinin hiç imza yetkisinin olmadığı düşünülse de imza yetkimiz var ama bu imza yetkileri bölümümüz için yeterli değil. Enerji alanında çalışabileceğimiz bir çok alan mevcut iken imza yetkilerimizi alamıyor olmak bölümümüze büyük bir haksızlık.

Enerji Sistemleri Mühendisi İmza Yetkisi

Enerji sistemleri mühendisleri olarak odamız bulunmadığı için şu anda makine mühendisleri odasına kayıt oluyoruz ve imza yetkilerimizi makina mühendisleri odasının düzenlemiş olduğu eğitimler ile alıyoruz. Peki makine mühendisleri odasının bizlere vermiş olduğu imza yetkileri nelerdir?

  • Enerji Yöneticiliği
  • Etüt-Proje (Sanayi-Bina)
  • LPG Otogaz İstasyonları Sorumlu Müdür
  • İş Kazaları Bilirkişilik

Enerji Yöneticiliği

Enerji verimliliği kanunu gereğince, yıllık enerji tüketimi 1000 TEP(ton eşdeğer petrol) ve üzerinde olan endüstriyel işletmeler, enerji yönetimi için enerji yöneticisi sertifikasına sahip bir enerji yöneticisi çalıştırmak zorunda.

Ayrıca 20.000 m2 den geniş alana veya yıllık enerji tüketimi 500 TEP ve üzeri olan ticari binalar ile toplam inşaat alanı 10.000 m2 veya enerji tüketimi 250 TEP ve üzeri olan kamu binalarının yönetimleri, bina ve tesislerinde enerji yöneticisi bulundurmak zorumdadır.

Enerji yöneticisi bulundurması mümkün olmadığı durumlarda ise kurumlar, enerji yöneticileri veya şirketler ile anlaşarak bu hizmeti alabiliyorlar. Enerji yöneticisi sertifikasına sahip bir kişi en fazla üç binaya hizmet verebilir.

ETÜT-Proje(Sanayi-Bina)

Enerji verimliliği hizmetlerini yürütmek isteyen tüzel kişiler, sanayi veya bina sektörlerinde faaliyet yürütmek üzere yetki alabilmek için, etüt proje sertifikasına sahip personel alt yapısına ihtiyaç duyar. Sanayi kategorisinde yetki almak isteyenlerde sanayi etüt-proje sertifikası ve en az 5 yıllık mesleki deneyime sahip 3 mühendis altyapısı aranır. Bina kategorisinde yetki belgesi almak isteyenler de ise bina etüt-proje sertifikası ve en az 3 yıllık mesleki deneyime sahip en az 2 mühendis alt yapısı aranır.

LPG Otogaz İstasyonları Sorumlu Müdür

Ülke ve toplum yararları doğrultusunda kaliteli, sağlıklı, güvenli ve ekonomik tesislerin gerçekleştirilmesi amacıyla, LPG Otogaz İstasyonları Sorumlu Müdür hizmetlerinin yerine getirilmesinde ve denetlenmesinde görev alırlar.

İş Kazaları Bilirkişilik

İş kazası bilirkişilik ile, iş kazasının analizinin yapılması, asıl nedenlerinin belirlenmesi ve raporlanması konusunda yetkidir. 2 günlük temel eğitim ve 4 farklı uzmanlık eğitimlerinden oluşur. Bunlar, yangın, doğal afet vs. bilirkişilikleri, otomotiv ve trafik kazaları bilirkişilikleri, makine değerleme bilirkişilikleri ve mekanik tesisat bilirkişilikleri.

Yazımın sonuna gelmiş bulunmaktayım. Umarım enerji sistemleri mühendisleri olarak en kısa zamanda alanımıza dair tüm imza yetkilerimizi alabiliriz.

Sonraki yazımda görüşmek üzere.


Etiketler