Enerji Sistemleri Mühendisliği İmza Yetkileri Nelerdir?
Ömer Faruk Kandilci | 10/04/2018 | 9 Yorum | 17045 Defa Okundu
Bu yazımda siz okurlarıma enerji sistemleri mühendislerinin imza yetkilerinden bahsetmeye çalışacağım.
İlk olarak enerji sistemleri mühendisliği nedir, kısaca göz atalım. Enerji sistemleri mühendisliği, enerjinin her alanında araştırma, geliştirme, planlama, üretim, dağıtım, tüketim, iç ve dış politika geliştirme ve uygulama konularında yetişmiş mühendislik dalıdır. Geçmişin, şuanın ve geleceğin olmazsa olmazı olan enerji bu kadar değerli iken bu alanda yetişmiş mühendislere gerekli önemin ülkemizde verilmiyor olması ne yazık ki çok kötü.
Genel düşüncede enerji sistemlerinin hiç imza yetkisinin olmadığı düşünülse de imza yetkimiz var ama bu imza yetkileri bölümümüz için yeterli değil. Enerji alanında çalışabileceğimiz bir çok alan mevcut iken imza yetkilerimizi alamıyor olmak bölümümüze büyük bir haksızlık.
Enerji sistemleri mühendisleri olarak odamız bulunmadığı için şu anda makine mühendisleri odasına kayıt oluyoruz ve imza yetkilerimizi makina mühendisleri odasının düzenlemiş olduğu eğitimler ile alıyoruz. Peki makine mühendisleri odasının bizlere vermiş olduğu imza yetkileri nelerdir?
- Enerji Yöneticiliği
- Etüt-Proje (Sanayi-Bina)
- LPG Otogaz İstasyonları Sorumlu Müdür
- İş Kazaları Bilirkişilik
Enerji Yöneticiliği
Enerji verimliliği kanunu gereğince, yıllık enerji tüketimi 1000 TEP(ton eşdeğer petrol) ve üzerinde olan endüstriyel işletmeler, enerji yönetimi için enerji yöneticisi sertifikasına sahip bir enerji yöneticisi çalıştırmak zorunda.
Ayrıca 20.000 m2 den geniş alana veya yıllık enerji tüketimi 500 TEP ve üzeri olan ticari binalar ile toplam inşaat alanı 10.000 m2 veya enerji tüketimi 250 TEP ve üzeri olan kamu binalarının yönetimleri, bina ve tesislerinde enerji yöneticisi bulundurmak zorumdadır.
Enerji yöneticisi bulundurması mümkün olmadığı durumlarda ise kurumlar, enerji yöneticileri veya şirketler ile anlaşarak bu hizmeti alabiliyorlar. Enerji yöneticisi sertifikasına sahip bir kişi en fazla üç binaya hizmet verebilir.
ETÜT-Proje(Sanayi-Bina)
Enerji verimliliği hizmetlerini yürütmek isteyen tüzel kişiler, sanayi veya bina sektörlerinde faaliyet yürütmek üzere yetki alabilmek için, etüt proje sertifikasına sahip personel alt yapısına ihtiyaç duyar. Sanayi kategorisinde yetki almak isteyenlerde sanayi etüt-proje sertifikası ve en az 5 yıllık mesleki deneyime sahip 3 mühendis altyapısı aranır. Bina kategorisinde yetki belgesi almak isteyenler de ise bina etüt-proje sertifikası ve en az 3 yıllık mesleki deneyime sahip en az 2 mühendis alt yapısı aranır.
LPG Otogaz İstasyonları Sorumlu Müdür
Ülke ve toplum yararları doğrultusunda kaliteli, sağlıklı, güvenli ve ekonomik tesislerin gerçekleştirilmesi amacıyla, LPG Otogaz İstasyonları Sorumlu Müdür hizmetlerinin yerine getirilmesinde ve denetlenmesinde görev alırlar.
İş Kazaları Bilirkişilik
İş kazası bilirkişilik ile, iş kazasının analizinin yapılması, asıl nedenlerinin belirlenmesi ve raporlanması konusunda yetkidir. 2 günlük temel eğitim ve 4 farklı uzmanlık eğitimlerinden oluşur. Bunlar, yangın, doğal afet vs. bilirkişilikleri, otomotiv ve trafik kazaları bilirkişilikleri, makine değerleme bilirkişilikleri ve mekanik tesisat bilirkişilikleri.
Yazımın sonuna gelmiş bulunmaktayım. Umarım enerji sistemleri mühendisleri olarak en kısa zamanda alanımıza dair tüm imza yetkilerimizi alabiliriz.
Sonraki yazımda görüşmek üzere.
Etiketler
9 Yorum
Ala* OGL*
13/11/2020 10:49:35
Böyle davaların Enerji Sistemleri Mühendisleri derneği tarafından ve idari yargıdan iyi anlayan bir avukat vasıtası ile ve tek elden açılmasının daha uygun yol olacağını düşünmekteyim. Kişisel görüşüm bu yöndedir.
Ala* OGL*
31/10/2020 16:39:35
…her ne kadar %100 demiş isemde hukukta %100 diye bir durum yok. Ben bunu %90 olarak düzeltiyorum…
Ala* OGL*
26/10/2020 21:39:01
EPDK yine Makine Mühendisleri demiş. Benimde çok yakınım Enerji Sistemleri Mühendisi . Konuyu incelediğimde mekanik tesisat ve doğal gaz sertifika yönetmeliğine bu branşında eklenmesi gerekir. Asıl birebir bu konularda eğitim gören Enerji Sistemleri Mühendisleridir. Birçok Makine Mühendisi eğitim programlarında doğal gaz dersler ya seçmeli yada ders programında bulunmamaktadır. Makine Müh. Doğal yetkili de değildir. Şayet birçok girişimde bir sonuç alınamıyorsa, önce EPDK ya başvurulur ekleme yapılmaz ise verilen cevab yazısının tarihi itibarı 60 gün içinde Danıştaya yönetmelik iptali ve Enerji Sistemlerinin eklenmesi davası açılır. En iyi yol hukuk yoludur. Transkrip, Mühendislik Mekaniği, Gaz Teknolojileri, Ölçme Tekniği, Temel Mesleki İşlemler (İmalat Teknolojisi), Yakıtlar ve Yanma, Kazanlar ve Yakma Teknolojileri, Isıtma ve İklimlendirme Sistemleri ders içerikleri eklenir. %100 kazanılacak bir davadır. Tüm arkadaşların uğraşması gerekir. Cevapla
ARHMARH
09/01/2020 00:00:00
Enerji Sistemleri Mühendisine , Enerji Kimlik Belgesi düzenleme yetkisini vermemek? Biz neyin mühendisi oluyoruz o zaman? Isıtma sistemleri dersi, ısı transferi dersi, ısı yalıtımı dersi, soğutma sistemleri derslerini ayrıntılı olarak aldık. Bu hakkın sadece bize verilmesi gerekiyor. Ya da en azından bize de verilmesi gerekiyor.
Kamil
06/10/2018 00:00:00
Enerji Kimlik Belgesi Düzenleme (Yeni Tasarlanan Binalarda) kesinlikle Enerji Sistemleri Mühendislerinin işidir. Bu yetkiye sahip olmamaları gerçekten komik bir durumdur. Bu konuda Enerji Sistemleri Mühendislerinin sesini duyurabilmesi gerekiyor. Onca Blog dolaşmama rağmen böyle bir talep ESM'cilerden gelmemiş orasıda ayrı bir ironidir.
Fehim
14/05/2018 00:00:00
Ömer bey ben mmo istanbul şubesini aradım ama bize enerji uzmanlık belgesi verilmiyor çok saçma ya
Hande Polat
12/04/2018 00:00:00
Ömer bey selamlar. Ben bölümümüzün hiç bir imza yetkisine sahip olmadığını zannediyordum. Bilgilendirme için teşekkür ederim. Ancak yukarda bahsettiğiniz imza yetkilerini araştırdığımda bir çok mühendislik bölümü alabiliyor zaten. Bize özel yetkiler değil maalesef
Ala* OGL*
13/11/2020 14:10:43
..anlaşılacağı üzere vermiş olduğum görüşler kişisel görüşlerimdir. ESM derneği tarafından idari yargıdan iyi anlayan bir avukat tarafından ve tek elden danıştaya gidilmesinde fayda mülahaza ediyorum.