Neden Dış Ticaret?

Neden Dış Ticaret?

Ömer Faruk Kandilci | 09/11/2016 | 1 Yorum | 5689 Defa Okundu

Enerji sistemleri mühendisliği bölümünü okur iken bir yandan da Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Dış Ticaret programına kayıt yaptırınca bana çokça yöneltilen bir soru oldu, neden dış ticaret?

Açıköğretim fakültesi ile ikinci bir bölüm okumak aslında her zaman aklımda vardı. Aklımda işletme, işletme yönetimi, yönetim bilişim sistemleri gibi bölümler vardı. Yakınlarıma danıştım ve en güzel fikri Özgenç Gümrük Müşavirliği Ltd. Şti. şube müdürü dayım Mehmet Çılgın verdi. Verdiği tavsiyede aklıma yatan en güzel fikir oldu, dış ticaret programı. Enerjinin uluslararası ticaretinin olması, petrol, doğal gaz, kömür…

Enerji sistemleri mühendisliği bölümüne başladığımda bir hocamın ilk dersinde yaptığı konuşma geldi aklıma bu yazıyı yazmaya başlarken. Türkiye’de enerjisinin %70’ten fazlasını dışarıdan alıyor. Başta o kadar da değildir diye düşünmüştüm açıkçası. Fatih Karanfil’in Enerji-Büyüme-Çevre: Türkiye Üçgenin Neresinde? adlı makalesini incelediğimde hocamızın haklı olduğunu anladım. Makalede ulaştığım veri 1964-2004 verileri ile hazırlanmış bir tablo.

Tabloyu incelediğimizde toplam enerjinin 1960 yılında yerli enerji üretimimiz yüzde doksana yakın ve enerji ithalatmız yüzde on civarında. Günümüze yaklaştıkça 2004 yılında yerli üretimimiz yüzde yirmi civarında ve enerji ithalatımız yüzde seksen civarında. Buda ülkemizin 2004 yılında enerji bakımından dışa bağımlılığımızın ne kadar büyük olduğunu gösteriyor. Tabi dışa bağımlılığımızı arttıran en büyük faktör ülkemizde sanayinin gelişiyor ve üretimin artması.

Daha güzel bir kariyer için dayımında tavsiyesi ile bölüme kaydımı yaptırdım. Türkiye’nin enerji analizini yaptığımda yüksek değerlerde enerji ticareti ile karşılaşmış olmam bu bölüme kaydımı yaptırmam da en büyük etken oldu. Kısaca yorumum

Tabi şunu da eklemek istiyorum. Seçmemde ki etkenlerden biriside kariyer planımdı. Mezun olduktan sonra ne yapmak istediğimdi. Sosyal medya da yeni bölüm kaydımı paylaştıktan sonra benimle iletişime geçen arkadaşlarım oldu. Bende açıköğretim yazmayı düşünüyorum ama ne yazayım sence şeklinde sorular aldım. Aslında cevabı çok basit. Amacınız açıköğretimde ikinci üniversiteyi okumak için değil, okuduğunuz bölüm ile birleştirdiğinizde sizi hayallerinize, kariyer hedeflerinize ne kadar yaklaştırdığı olmalı.

Kaynak
Fatih Karanfil’in Enerji-Büyüme-Çevre: Türkiye Üçgenin Neresinde?


Etiketler