Evlerde Enerji Verimliliği

Evlerde Enerji Verimliliği

Ömer Faruk Kandilci | 20/11/2016 | 0 Yorum | 10136 Defa Okundu

Hepimizin en çok istediği şeylerden birisidir düşük elektrik faturaları. Enerji sistemleri mühendisi adayı olarak sizlere bu yazımda evlerinizde uygulayabileceğiniz enerji verimliliği uygulamalarından bahsedeceğim. Öncelikle şuna dikkat etmemiz gerekiyor; Enerji verimliliği yaşam standardımızı düşürmeden, daha az enerji tüketmektir.

Isıtma, aydınlatma ve ulaşım ihtiyaçlarımızı karşılarken, elektrikli ev eşyalarımızı kullanırken, kısacası günlük hayatımızın her anında enerji verimliliğine dikkat etmemiz gerekiyor. Enerji verimliliği yaptığımızda başta aile bütçemize ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlarız. Bu sözleri dile getirdiğimde bazı kişilerden ülke ekonomisine yaptığımız katkı fark edilmez diyenler oluyor. Evet tek bir kişi enerji verimliliği uygulaması yapar ise elbette ülke ekonomisine yarar olmaz. Enerji verimliliği uygulamalarını toplum olarak uyguladığımızda ülke ekonomisine büyük katkı sağlar. Ülkemizin enerji tüketimi, teknolojinin gelişmesi ve elektronik cihazların daha da artması ve sanayinin gelişmesi ile devamlı olarak artmakta. Enerji Bakanlığı raporlarına göre yıllık enerji tüketimi artışı %8 civarında.

Neden Enerjiyi Verimli Kullanmalıyız?

En önemli enerji kaynağı olan petrol ve kömür gibi fosil kaynaklarının hızla tükenmekte olması. Neden Dış Ticaret? başlıklı yazımda da bahsettiğim gibi enerji ihtiyacımızın %70-%80 miktarının yurt dışından temin ediliyor olması. Yapılacak enerji verimliliği ile fatura tutarlarının düşürülmesi ile aile bütçesine katkı sağlaması için enerjiyi verimli kullanmamız gerekiyor.

Ülkemizin 2011 yılı enerji üretim kaynaklarını incelediğimizde %75’i fosil kaynaklı yakıtlardan oluşmakta. Geriye kalan %25 ise hidroelektrik santralleride dahil yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanmıştır. Aşağıdaki tabloda 2011 yılı enerji kaynaklarını inceleyebilirsiniz.

Evlerde Enerji Verimliliği Genel Kuralları

Evlerimize beyaz eşya alırken enerji verimli sınıflarda olmasında dikkat etmeliyiz. Beyaz eşyaları yerleştirirken arkasında ve yanlarında ortalama beş santimetrelik bir boşluk olması idealdir. Evimizin yalıtımının en doğru şekilde yapılması.

Fırınlar İçin Enerji Verimliliği
Fırın kapağını sıkça açıp kapamamaya dikkat edilmeli. Cam veya seramik kaplar kullanarak fırınızı 15 derece düşük ısıda çalıştırabilirsiniz. Ayrıca yemeğiniz pişmesine yakın bir süre kala fırınınızı kapatabilirsiniz, fırının ısısı yemeğinizi pişirmeye devam edecektir. Ayrıca fırınınızda aynı anda birden fazla yemek yaparak enerji tasarrufunda bulunabilirsiniz.

Çamaşır Makinaları
Makinanızı tam dolu bir şekilde çalıştırmaya özen gösterin. Çamaşırlarınız çok kirli değilse kısa programları kullanabilirsiniz. Ayrıca düşük sıcaklıklarda yıkama yaparak hem enerji tasarrufu yapmış olursunuz hem de çamaşırlarınız daha uzun ömürlü olur.

Bulaşık Makinaları
Çamaşır makinalarında olduğu gibi, bulaşık makinalarını da tam dolu bir şekilde çalıştırmaya özen gösterin. Bulaşıklarınızı elde yıkamak yerine makinede yıkamaya özen gösterin. Bu sayede hem su tasarrufu yapmış olursunuz, hem de fazladan su ısıtma maliyetiniz ortadan kalkmış olur.

Buzdolapları
Öncelikle buzdolabı seçimi yaparken büyük buzdolabı almak yerine ihtiyacınıza uygun buzdolabı almalısınız. Buzdolabınızı yerleştirirken güneş almayan, kalorifer radyötüründen uzak ve diğer ısı yayan beyaz eşyalarından uzak olacak bir konuma yerleştirmeye dikkat edin. İçini mümkün olduğunca dolu ve düzenli tutmaya özen gösterin. Buzdolabına gıdalarınızı kaplarda koymalısınız. Ayrıca yemeklerinizi sıcak olarak koymak yerine biraz soğumasını bekleyerek dolabınıza yerleştirin.

Televizyonlar
Televizyonu kumandadan kapatmak yerine düğmeden kapatmalısınız. Hatta fişini çekmeniz daha da verimli olacaktır.

Klima
Klima tercihi yaparken büyük bir klima almak yerine yaşam alanınızın büyüklüğüne uygun bir klima tercih etmelisiniz. Ayrıca klima satın alırken, tercihiniz inverter cihazlardan yana olmalıdır. Klimanızı gereksiz kullanmak yerine kontrollü kullanmaya özen gösterir. Klimanızın filtre ve kompresör bakımlarını düzenli aralıklara yapmalısınız.

Elektrikli Su Isıtıcısı
Su ısıtıcılarınızı kullanmadığınız zamanlarda fişini çekiniz. Isıtıcınız içinde oluşan kireç ve tortuları sıkça temizleyin. Su ısıtacağınız zaman sadece ihtiyacınız kadar ısıtın.

Ütü
Buhar ayarı ve buhar kapasitesi yüksek ütü seçmelisiniz. Çamaşırlarınızı nemli olarak ütülerseniz hem daha kolay ütülenir hem de enerji tasarrufu sağlamış olursunuz.

Elektrik Süpürgesi
Süpürgenizin torbasını sık sık boşaltın. Torbalı yerine su hazneli süpürgeleri tercih edin. Motor, fırça ve hortumunu ara ara temizleyiniz.

Aydınlatma
Kullanmadığınız lambayı mutlaka söndürün. Lambayı fazla kullanmak yerine mümkün olduğunca güneş enerjisinden yararlanmaya çalışın. Kontrollü aydınlatmalar ve tasarruf ampulleri kullanın. Evde genel aydınlatma yerine kısmi aydınlatmayı kullanabilirsiniz. Ortak alanlarda sensörlü lamba kullanın. Çok sayıda düşük güçlü lamba kullanmak yerine yüksek güçlü lamba kullanın. Dekoratif aydınlatma yapmamaya çalışın.


Kaynaklar

1. Enerji Hanım
2. MMO


Etiketler