PHP Dersleri
Ömer Faruk Kandilci | 16/11/2017 | 0 Yorum | 1494 Defa Okundu
PHP, günlük hayatta sıkça karşılaştığımız web tabanlı programlama dillerinden birisidir. Bir web sitesini ziyaret ettiğimizde mutlaka index.php gibi adresler ile karşılaşmışızdır. Facebook, twitter, google, wikipedia gibi bir çok web sitesi PHP altyapısı ile çalışmaktadır.
Yakın zamanda Temel PHP Dersleri'de vermeye başlayınca bloğumda da PHP'yi anlatmaya karar verdim. Tabi PHP tek bir sayfaya sığmayacak kadar büyük olduğu için yazı dizisi olarak sizlerle bloğumda paylaşacağım.
PHP Nedir?
PHP dilini kısaca, dinamik web sayfaları hazırlamak için geliştirilmiş web tabanlı programlama dili olarak tanımlayabiliriz. PHP ile yapılabilecek şeyleri saymak mümkün değildir. PHP ile yapabilecekleriniz sizin hayal gücünüze bağlıdır.
PHP'nin Avantajları
Aslında PHP dilinin avantajları saymakla bitmez. İlk olarak php ücretsizdir, kullanmak için bir ücret ödemenize gerek yoktur. Sanal sunucular sayesinde neredeyse tüm işletim sistemleri ile çalışmaktadır. Basit bir söz dizimine sahip olması dolayısı ile kolayca öğrenilebilir. PHP motorları hızlıdır, saliseler içerisinde sonuçlar üretir. MySQL, MsSQL, Oracle ve neredeyse tüm veritabanı sistemleri ile rahatlıkla çalışabilir. Çok fazla sayıda kaynağa sahiptir, örnek kod ve doküman bulmakta sıkıntı yaşamazsınız.
PHP Dili Nasıl Çalışır?
PHP dili genellikle .php uzantılı dosyalardan oluşur. .php uzantılı dosyamızı gerçek yada local sunucumuzda çalıştırdığımızda PHP motoru sayfa içerisindeki komutları algılar ve bu komutları çalıştırarak sonuçlar üretir.
PHP Yazım Şekli
Yazılan kodların sunucu tarafından algılanması için php kodlarının doğru bir yapıda yazılması gerekir. PHP yazma yapısı;
<?php //php kodları ?>
Ekrana çıktı yazdırmak için echo yada print komutları kullanılır.
<?php echo'Merhaba Dünya'; ?>
PHP Kodlamak İçin Gerekli Yazılımlar
PHP yi kodlamak için herhangi program satın almanıza gerek yoktur. Kodları yazmak için basit not defteri dahi yeterli olacaktır. Ben NotePad++ programını kullanıyorum. NotePad++ indirmek için tıklayın. Ayrıca php komutlarını bilgisayarınızın çalıştırabilmesi için sanal sunucu programlarınızın kurulu olması gerekiyor. Ben WampServer kullanıyorum. WampServer indirmek için tıklayınız.
PHP'ye girişimiz bu kadar. Yakın zamanda bu sayfanın altında dersleri listelemeye başlayacağım, takipte kalın.
PHP Dersleri
Sıradaki derler yakında eklenecektir.
İlk Yorum Yapan Sen Ol