PHP: Değişkenler
Ömer Faruk Kandilci | 18/11/2017 | 2 Yorum | 1750 Defa Okundu
Değişkenler PHP dilinin en önemli parçalarından birisidir. Değişkenler ile PHP dilinde birçok işlemi rahatlıkla yapabilirsiniz. Değişkenimizi PHP motorunun tanıyabilmesi için başına $ işareti eklenir. Değişkenimizin alacağı değeri belirtmek için = işaretini kullanır ve değişkenimizin içeriğini gerekli şartlara uyarak yazarız. Değişkenimizi tanımlarken, değişkenimiz bir sayı yada işlem değilse tek yada çift tırnak içerisinde yazarız. Tanımlama işlemimizi yaptıktan sonrada noktalı virgül ile satırımızı sonlandırırız.
$degisken="Merhaba Dünya"
Aynı değişkene birden fazla değer verebiliriz. Ancak her zaman en son verdiğimiz değer geçerli olacaktır.
$degisken="Merhaba Dünya";
echo $degisken; //Sonuç, Merhaba Dünya
$degisken="PHP Öğrenmeye Başladım";
echo $degisken; //Sonuç, PHP Öğrenmeye Başladım
Değişken Tanımlama Kuralları
Değişkenimizi tanımlarken uymamız gereken şartlar vardır. Eğer bu şartlara uymaz hata alırız yada yanlış sonuçlar üretiriz. Değişkenlerimiz mutlaka $(dolar) işareti ile başlamalıdır. Değişken adımızı belirlerken İngilizce harfler, rakamlar ve _(alt çizgi) karekterini kullanabiliriz. Değişkenlerimiz bir sayı ile başlayamaz ve boşluk içeremez. Değişkenler büyük-küçük harf duyarlıdır. $ad, $Ad veya $AD birbirinden farklı değişkenlerdir.
Değişkeni Ekrana Yazdırma
Tanımladığımız değişkeni ekrana yazdırmak istediğimizde değişkenimizi echo komutu ile ekrana yazdırırız.
<?php echo $degisken; ?>
Değişkenimizi ekrana yazdırırken bir değerin önünde kullanacaksak değişkenimiz tırnak içerisine alınmadan yazılır ve sonuna nokta konur. Değerimiz tırnak içerisinde yazılır.
$degisken="Merhaba";
echo $degisken." Dünya";
Değişkenimizi ekrana yazdırırken bir değerin arasında kullanacaksak, değişken kullanacağımız noktada tırnak kapatılır. Değişkenin başına ve sonuna nokta konur. Tekrar tırnak açılır ve değerin devamı yazılır.
$degisken="Ömer";
echo "Merhaba ".$degisken.", hoşgeldin.";
Eğer değişkenimizi değerimizin sonunda ekrana yazdıracaksak ta tırnak kapatılır ve değişkenin başına nokta konularak uygulanır.
$degisken="Dünya";
echo " Dünya ".$degisken;
Değişken Tanımlama Kuralları
Değişkenimiz ile işimiz bittiğinde ve silmek istediğimizde unset komutunu kullanırız.
Unset($degisken);
Derste kullandığım php kodlarını indirmek için tıklayınız. PHP değişkenler konumuzun sonuna geldik. Bir sonraki derste görüşmek üzere.
Etiketler
2 Yorum
Aydın Yıldırım
20/11/2017 00:00:00
Hocam merhaba, size bir kaç sorum var. php ye yeni başlıyorum. Kodlama için notepad++ ve wamp diye bir program istemişsiniz. indirdim onları ama nasıl kullanacağımı bilemedim. yardımcı olur musunuz?
Kemal
26/01/2018 00:00:00
Hocam derslerin devamı gelecek mi?