Orange Pi Win Plus Web Server Kurulumu(LAMP)
Ömer Faruk Kandilci | 08/12/2018 | 4 Yorum | 2997 Defa Okundu
Elinde orange pi bilgisayarı olan ve web programlamaya ilgisi olan herkes mutlaka bu mini bilgisayar içerisine web server kurmayı düşünmüştür. Elimde bulunan orange pi win plus cihazıma biraz uğraşı ve araştırma ile web server kurdum. Bu yazımda sizlere nasıl kurulum yapabileceğinizi anlatmaya çalışacağım. Araştırdığım kaynaklarda genellike rasberry pi üzerine kurulum yöntemiydi. Deneme yanılma ile orange pi win plus cihazıma kurulumu tamamladım.
Orange pi web sitesinde yer alan win ve win plus için hazırlanmış olan linux sistemlerden Ubuntu Desktop XFCE ve Debian Desktop Jessie işletim sistemlerine sırası ile kurulum yapmayı denedim. Linux'a fazla hakim olmadığımdan ubuntu'ya web server kurulumunda hatalar aldım ve çözümlere ulaşamadım maalesef. Debian'da ise web server kurulumunu başarı bir şekilde tamamladım ve internet yayınına da açtım. Tabi bu yayın sadece deneme amaçlı idi. Bir başka yazımda da orange pi web sunucunuz ile internette nasıl yayın yapacağınızı anlatacağım.
Şimdi asıl konumuza dönelim.Öncelikle elimizde mevcut değilse orange pi cihazımız ile uyumlu debian sürümünü indirelim. Dosyamızı indirmek için buraya tıklayın. İşletim sistemini kurmak gayet kolay. Bir önceki yazım Orange Pi Win Plus Android 7.1 Kurulumu'nda bahsettiğim yöntem ile rahatlıkla kurulumu tamamlayabilirsiniz.
SD kartımızı orange pi cihazımıza bağladıktan sonra çalıştırıyoruz. Ben cihazımı ethernet kablosu üzerinden ağa dahil ettim. Eğer siz kablosuz ağ üzerinden dahil edecekseniz monitor bağlamanız gerekecektir. Monitorünüzü bağladıktan ve çalıştırdıktan sonra ekranda kullanıcı adı ve şifre soracaktır. Kullanıcı adı orangepi şifre orangepi olarak ayarlı. Kablosuz ağ ayarlarını yaptıktan sonra ekranı kapatabilirsiniz. Geriye kalan işlemleri daha rahat yapabilmek için bilgisayarımızdan yapacağız. Orange pi cihazımıza SSH ile bağlanacağız. SSH bağlantısını gerçekleştirmek için PuTTY programını kullanacağız. PuTTY indirmek için tıklayınız. PuTTY çalıştırıyoruz.
Modemin arayüzü aracılığıyla Orange Pi'nin ip adresini öğrenelim. Benim kullandığım model 192.168.1.139 adresini tanımlamış. Sizde kendi ip adresinizi uygulamaya girdikten sonra open butonuna basıyoruz ve bağlantıyı başlatıyoruz. Eğer bir problem olmadıysa aşağıda ki ekran ile karşılaşacaksınız.
Orange Pi ile bağlantıyı tamamlamak için kullanıcı adı ve şifremizi istiyor. Yukarda kullandığımız gibi kullanıcı adı ve şifremiz "orangepi".
Artık web server kurulumuna başlayabiliriz. Öncelikle gerekli güncellemeleri yapmak için aşağıdaki komutu giriyoruz.
sudo apt-get update
Su yetkisi istediğimiz için bizden şifre isteyecektir. Şifremiz yine orangepi. Ardından MySQL ve PHP kurulumu için aşağıdaki kodu giriyoruz.
sudo apt-get install mysql-server mysql-client php5-mysql
Kurulum sırasında onay isteyecek. Y yazıp enterlıyoruz. Ardından bizden mysql şifresi isteyecek. İstediğimiz şifreyi yazıyoruz ve tekrar aynı şifeyi giriyoruz.
Kurulum tamamladıktan sonra apache kurulumunu aşağıdaki komut ile yapıyoruz.
sudo apt-get install apache2 php5 libapache2-mod-php5
Kurulum tamamlandı. İnternet tarayıcınıza cihazınızın ip adresini yazdığınızda aşağıda ki ekran ile karşılaşıyor olmanız gerekiyor.
Sırada Orange Pi cihazımıza phpmyadmin kurulumu var. Aşağıdaki komutu veriyoruz.
sudo apt-get install phpmyadmin
Kurulum sırasında bizden yine onay isteyecek. Y yazıyoruz ve devam ediyoruz. Kurulum sırasında aşağıdaki gibi bir ekran çıkacaktır.
Apache2 seçeneğini isaretliyoruz ve bir sonraki açılan ekranda yes seçeneğini işaretliyoruz.
En son açılan ekranda da bizden şifre istiyor. MySQL şifremizi yazıyoruz.
Orange Pi cihazımıza phpmyadmin kurulumu tamamlandı. Ancak phpmyadmin'e ulaşabilmel için yapmamız gereken bir kaç ayar kaldı. Aşağıdaki komut ike apache2.conf dosyamızı açıyoruz.
nano /etc/apache2/apache2.conf
Ctrl ve v tuşlarına basarak sayfanın en sonuna ulaşıyoruz. Aşağıdaki metni yapıştırıyoruz.
Include /etc/phpmyadmin/apache.conf
Ctrl ve x tuşuna basıyoruz. Kaydetmek isteyip istemediğimizi sorduğunda y tuşuna ve ardından enter tuşuna basıyoruz. Ve aşağıda yer alan komut ile apache'yi yeniden başlatıyoruz.
/etc/init.d/apache2 restart
Orange Pi ip adresimizin sonuna /phpmyadmin yazıyoruz ve adrese gidiyoruz. Aşağıda ki phpmyadmin sayfası açılacaktır.
Orange pi cihazımıza web server kurulumu tamamlandı. Bir sonraki yazım da görüşmek üzere.
Etiketler
4 Yorum
osman
02/08/2019 00:00:00
Debian Desktop Jessie , Debian Server Jessie hangisini kurmamız gerekiyor tesekkürler
Ömer Faruk Kandilci
04/08/2019 00:00:00
Merhaba Osman. Eğer sadece sunucu olarak kullanacaksan eğer server sürümü daha iyi olacaktır. Sebebi ise ram tüketimi daha azdır ve sunucu için daha stabil olacaktır.
Osman
02/08/2019 00:00:00
merhaba bu işte daha yeniyim sormak istediğim soru bu işlemi bütün Orange Pi modellerine yapılabilirmiyiz veya kullanmak istediğim model ORANGE PI PC 1GB bu model ile olurmu tesekkürler.
Ömer Faruk Kandilci
04/08/2019 00:00:00
Merhaba Osman. Farklı bir orange pi sürümünde deneme yapmadım ama sistemin çalışacağını düşünüyorum
dedicated server
24/02/2021 12:11:40
başarılıı