Enerji Sistemleri Mühendisliği
Ömer Faruk Kandilci | 25/10/2016 | 1 Yorum | 2284 Defa Okundu
Aslında bu yazıyı daha öncesinde, özellikle üniversite tercih döneminde yazmayı düşünüyordum. Ama yazmaya fırsatım olmadı bir türlü. Biraz karmaşık ve sanki azıcık öfke dolu geç kalınmış yazımı okumaya hoş geldiniz…
Enerji Sistemleri Mühendisliği Nedir?
Çeşitli tanımları olmakla beraber, ben size kendi benimsediğim tanımı aktaracağım. Enerji sistemleri mühendisi enerjinin ilk üretildiği andan son tüketildiği ana kadar en verimli şekilde iletilmesini, yönetilmesini ve kullanılmasını amaçlayan mühendislik dalı.
Enerji sistemleri mühendisliği dediğimde ilk akıllara gelen güneş enerji sistemleri, rüzgar enerji sistemleri vs. üretimini ve yönetimini yapan bir meslek dalı akıllara geliyor. Yani daha çok enerjinin üretimi ile ilgilenen bir mühendislik geliyor. Elbette mühendislik dalımızın bir yönü de enerjini üretimi. Ama sadece üretimi ile ilgilenmiyoruz. Enerjinin iletimi, dağıtımı, verimliliği ve yönetimi de bizim alanlarımız arasında.
Enerji Sistemleri Mühendisi İş Bulamaz(!)
Bu yorum kesinlikle asılsız ve abartı bir yorumdur. İşsizlik tüm mühendislik dalları için ne yazık ki ülkemizde olan bir sorundur. Enerji sistemleri mühendisliği ülkemizde yeni bir bölüm olması ve tam olarak tanınmamasından dolayısıyla iş imkanları zor evet bu gerçek. Ama iş bulamama da en büyük suç kesinlikle öğrencide ve mezunda.(!kişisel yorumum)
Neden böyle bir yorum yapıyorsun diye soranlar olacak, hatta bunu inkar edenler olacak. Ben neden böyle yorum yapıyorum? Başta öğrencisi ve mezunu ne yazık ki tam anlamı ile bölümüne sahip çıkmıyor. Öğrencisi ve mezunu bölümüne sahip çıkmazken bölümün adını duyurmak ve iş sahasını geliştirmek nasıl mümkün olacak? Sosyal medyada imza kampanyaları oluşturuluyor. Çok fazla imza da toplanıyor. Ama internet üzerinde atılan imzanın ne etkisi olabilir. İmza atan çoğu kişide içeriğini okumadan, neye imza attığını tam anlamıyla bilmeden atıyor. Başka bir örnek, yine sosyal medyada bir dilekçe örneği yayınlanıyor. Bazı bakanlıklara göndermemiz isteniyor. Gerçekten merak ettiğim sorulardan birisi, kaç kişi gönderiyor? Bana ısrarla gönder diyen bir arkadaşım oldu. Sanki o dilekçeyi göndersem hemen yönetmelikler değişecek. Kendisine o derece inandırmıştı. Kendisine gönderdin mi diye sorduğumda, göndermeye fırsatının olmadığını söyledi. Kendisine böylesine inandıran biri bile dilekçeyi posta ile göndermeye fırsat bulamıyorsa başkaları nasıl göndersin.
Enerji Sistemleri Mühendisliği Hak Ettiği Konuma Nasıl Gelir?
Sahte sahip çıkmalar ile değil, gerçekten sahip çıkarak gelir. Yukarıda da bahsettim bölüm yeni bir bölüm ve özel sektör bilmediği bir alanda ne derece işine yarayacağını bilmeden personel almaz. Bir yandan elbette hak edilen hakların alınması için hukuki çalışmalar yürütülmeli. Ama en önemli nokta şu, öğrencinin kendini en iyi şekilde yetiştirmesi. Enerji sistemleri mühendisiyim dediğinde kendisine yöneltilecek soruları yanıtlayabilecek kapasitede olmalı. Enerji verimliliğine hakim olmalı. Enerji piyasasını ve teknolojisini günlük olarak takip etmeli. Yeniliklerden ve gelişmelerden haberdar olmalı. Okuduğumuz üniversiteleri düşük görmek yerine bilgi birikimimizi arttırmak için devamlı araştırmalar yapmalıyız. Bu saydıklarımı enerji sistemleri mühendisi adayı arkadaşlarımız yaparsa eminim ki bölümümüz hak ettiği yere gelecektir.
Bazen arkadaşlar soruyor güzel bir kariyer nasıl yapabilirim diye. Onlara ilk sorduğum soru enerji sistemleri mühendisliğini kendi cümlelerin ile tanımlar mısın, oluyor. Maalesef çoğu arkadaşımız kendi cümlelerini kuramıyor. Kariyer planı yapmak isteyenin mutlaka ulaşmak istediği bir yer vardır. Aslında planı olmasa bile herkesin kendini görmek istediği bir yer vardır. Sorduğum ikinci soruda bu oluyor. Mezun olunca ne yapmak istiyorsun, nerede çalışmak istiyorsun. Bu soruya iş bulayım yeter yada nasıl yani cevabını çokça alıyorum. Karşımdaki kişi sahada mı, ofiste mi, ARGE demi yada farklı konumlarda çalışmak istiyor bunun cevabını veremiyor.
Ayrıca mezunlarımızda görülen en büyük sorunlardan bir tanesi kendilerini ifade edememeleri. Kendisini ifade edemeyen mühendisin bildiğini de ifade edemeyeceğinden işe alınmıyorlar. iyi bir iş ve kariyer isteniyorsa bilgi birikiminin yanında grup çalışmalarını yapabiliyor, ekiplere liderlik edebiliyor ve kendini ifade edebilmeniz gerekiyor.
Tabi yazdıklarımda yanlışlar olabilir. Yanlışım olduysa hepinizden özür dilerim.
Etiketler
1 Yorum
Ömer Faruk Kandilci
20/09/2019 00:00:00
Güzel yorumunuz için teşekkür ederim Muhammed Bey. Sizinde dediğiniz gibi maalesef durum bu.
Muhammed
16/09/2019 00:00:00
Ben dediğiniz kitleden biri olarak dediklerinizi çok mantıklı buldum. Çünkü temel sebep; mezun olan bireylerin çoğu yirmi sene önceki mühendislik prestijini beklemesi ve yeni iş teklifi gelmesi için mezun olmuş olmak yeterli gibi düşünmesi.Çünkü bilinçaltımıza öyle kazandı. “Sen bi mühendis ol da gerisi hallolur” dendi ki öyleydi de .Ama şimdi işler değişti, artık yukarıda bahsettiğiniz temel soruları kendimize sorma ve buna göre plan yapma gerçeğiyle yüzleşip öyle yolumuza devam etmeliyiz. Ben gerçekten yazınızın yol gösterici olduğunu düşünüyorum, kaleminize sağlık. İyi günler