Evde Web Site Kurmak
Ömer Faruk Kandilci | 05/10/2016 | 1 Yorum | 2304 Defa Okundu
Yazmaya çok uzun zaman önce başlayıp bitiremediğim yazım sizlerle
Bir çok kişinin hayalidir bir internet sitesine sahip olmak. Biraz eskiye gittiğimizde bir internet sitesi kurmak istediğimizde iyi bir kodlama bilgisine sahip olmamız yada yüklü bir miktar ödeme yaparak internet sitemizin tasarımını birilerine yaptırmamız gerekiyordu. Tabi işler sadece tasarım ile kalmıyor, çok yüksek ücretlere alan adı ve barındırma hizmetleri almamız gerekiyordu. Tabi bunlar artık eskide kaldı. Bu yazımda sizlere kodlama bilgisine sahip olmadan çok az bir bütçe ile evinizde tam anlamı ile profesyonel olmasada internet sitenizi nasıl kuracağınızı anlatacağım.
Elbette kodlama bilgisine sahip olmasakta internet dünyasında mutlaka bilmemiz gereken kavramlar var. Yazıma başlamadan önce sizlere bu kavramların tanımlarını yapmak istiyorum.
Alan Adı(Domain): Alan adı web sitesinin internetteki adı ve adresidir. Örnek olarak www.omerfarukkandilci.com.tr, www.google.com, www.facebook.com … adreslerini verebiliriz.
Barındırma Hizmeti(Hosting): İnternet sitemizdeki dosyaların, görsellerin, sayfaların, dokümanların vb. devamlı erişebileceği bir bilgisayarda saklanmasıdır. İnternette site yayınlamak için özel olarak üretilmiş, internet omurgasına çok hızlı bağlantısı olan, yüzlerce kullanıcıya aynı anda hizmet verebilecek bir bilgisayarda (sunucuda) yayınlamak istediği dosyaların saklanması gerekir. Web siteye ait dosyaları saklayan ve internet kullanıcılarının erişimine sunan bu bilgisayarlara web sunucusu (web server), bu veri saklama ve yayınlama işlemine de web hosting denir.
Web Alanı: Almış olduğunuz barındırma hizmetinde size verilmiş olan alandır. Bu alanda sitenizin çalışması için gereken dosyalar, görseller, belgeler vb. bulunur.
Trafik(Bandwidth): Trafik web sitemize girişlerde kullanılan trafik limitidir.
WordPress: Dünyada en çok kullanılan blog sistemlerinden biridir, açık kaynaklı ve ücretsiz olarak dağıtılmaktadır. WordPress kullanarak kısa süre içinde kendi sunucunuza kurulum yapabilir, sitenizi yayınlayabilir ve sitenize içerik eklemeye yani bloglamaya başlayabilirsiniz.
FTP: Almış olduğunuz barındırma hizmeti ve bilgisayarınız aranızda dosya alışverişi yapmanızı sağlayan protokoldür. Bu protokolü sadece sitemizi kurarken kullanacağız.
Bu tanımlardan sonra artık web sitemizi kurabiliriz.
İnternet sitemizi kurmaya başlamadan önce alan adımızın ve barındırma hizmetimizin satın alınmış olması gerekiyor. Alan adını ve barındırma hizmetinizi almanız için binlerce firma var. Önemli olan firmaların güvenirlikleri elbette. Ben uzun zamandır. Alastyr firması ile çalışmaktayım ve gayette memnunum. Şuanda Alastyr firmasından yaklaşık bir yıl için 30-35 TL ödeme ile alan adı ve barındırma hizmeti alabilirsiniz. Alastyr firmasını ziyaret etmek için tıklayınız./p>
Sitemizi kurarken wordpress altyapısını kullanacağız. Neden wordpress derseniz, dünyada en çok kullanılan blog yazılımı ve milyonlarca ücretsiz temaya ulaşabiliyor olmanız. Google da wordpress tema, wordpress kişisel tema, wordpress şirket teması, wordpress haber teması vb. arama yaparak yüzlerce ücretli yada ücretsiz temaya ulaşabilirsiniz. Ayrıca tema zenginliğinin yanında çeşitli eklentilerle istediğimiz şekilde geliştirebiliyorsunuz. WordPress’i bilgisayarınıza indirmek için tıklayınız.
Alan adı ve barındırma hizmetimizin hazır olduğunu varsayarak wordpress kurulumuna başlayalım. Barındırma hizmetini satın aldığımız firma tarafından mail adresimize gönderilen ftp bilgileri ile barındırma hizmetimize bağlanıyoruz. FTP ile bağlanmak için en kullanışlı ve ücretsiz program olan Filezilla‘yı tavsiye ederim. Filezilla programını indirmek için tıklayınız.
Barındırma hizmetimiz tarafınfdan bizlere verilen ftp bilgilerini filezilla programımıza yazıyoruz. Host yazan bölüme sitemizin adresini “www.omerfarukkandilci.com.tr“, username ve password bölümlerine e-postanıza gönderilen kullanıcı adı ve şifrenizi yazarak bağlanıyorsunuz. Filezilla programında 3. bölümdeki alandan public_html yada www klasörünü bularak çift tıklayıp klasöre giriyoruz. Zip dosyası olarak indirdiğimiz wordpress dosyamızın içerisinde bulunan wordpress içerisine giriyoruz ve tüm dosyaları public_html klasörüne kopyalıyoruz. 4. bölümde kopyalama işlemini takip edebiliriz.
Aktarım işlemi yapılır iken sıradaki adımı uygulayalım. WordPressimizin çalışması için bir mysql veri tabanına ihtiyacımız var. Hosting hizmetiniz ile sizlere cPanel hizmetinizin olduğunu kabul ederek veritabanı oluşturmayı anlatacağım. cPanele erişmek için adres çubuğumuza http://siteadi.com:2082 yazıyor ve adrese gidiyoruz. Yine hosting firmasının size vermiş olduğu kullanıcı adınız ve şifreniz ile giriş yapıyorsunuz. Açılan sayfada databases bölümünde yer alan MySQL veritabanları bölümüne tıklıyoruz. Açılan sayfada yeni veritabanı oluştur bölümünden veritabanımıza isim vererek oluşturuyoruz.
Veritabanı oluşturduktan ve filezilla aktarımı tamamlandıktan sonra web sitemizi açıyoruz. WordPress bizden kurulum yapmamızı isteyecektir. Adımları takip ederek web sitemizi kuruyoruz. Bu kadar, web siteniz ve bloğunuz hayırlı olsun.
Tabi yayına aldığınız web sitesi ister istemez amatör olacaktır. Pofesyonel olarak kişisel yada kurumsal web sitesi kurmak isterseniz Proda Medya'dan uygun fiyatlar ile destek alabilirsiniz. www.prodamedya.com
Bir sonraki yazımda buluşmak üzere
Web Tasarım
06/01/2018 00:00:00
Teşekkürler