Enerji Nedir? Sistem Nedir? Mühendis Nedir?
Ömer Faruk Kandilci | 13/01/2018 | 0 Yorum | 2360 Defa Okundu
Instagramda gezer iken karşıma çıkan bir soru idi, “Enerji Nedir? Sistem Nedir? Mühendis Nedir?“. Enerji sistemleri mühendisliği mesleğimin tanımını yapmak için sorulması gereken en güzel soru olduğunu fark ettim.
Enerji sistemleri mühendisliği tanımına çok önem veren oldum her zaman. İnternette yapılan hiç bir tanım bana yeterli gelmedi. Aslında bana göre her meslek sahibinin kendi cümleleri ile mesleğini anlatabilmeli. Enerji Sistemleri Mühendisliği yazımda meslek tanımı üzerine yazdığım yorumu okuyabilirsiniz. Sizi daha fazla yormadan yazıma dönüyorum.
Enerji Nedir?
Enerji bir kaç cümlenin tanımı ile bitecek bir kelime değildir aslında. Çünkü altında o kadar çok dalı vardır ki bu dalların hepsini kapsaması çok zordur.
Wikipedia enerji tanımı
Fizikte, enerji doğrudan doğruya gözlemlenemeyen fakat kendi konumundan hesaplanabilen fiziksel sistemin geniş ve korunmuş bir özelliğidir. Enerji, fizikte temel önemdedir. Pek çok biçime girebilmesinden dolayı enerjinin kapsamlı bir tanımını yapmak imkansızdır ama en yaygın tanım şudur: Enerji, bir sistemin iş yapma kapasitesidir. Fizikte iş, kuvvetin yer değişim yönündeki bileşeninin etkisinin yer değiştirmeyle çarpımı olarak tanımlanır ve enerji, iş ile aynı birimle ölçülür.
Enerjinin 3 temel formülü vardır:
E=Fd
- 1 Joule enerjisi olan bir madde, 1 metreyi 1 Newton ile gidebilir.
E=mc2
- 1 kg kütlesi olan bir maddenin ışık hızının karesinin sayısal değeri kadar (Joule) enerjisi vardır.
E=Pt
- 1 Joule enerjisi olan bir madde, 1 saniye boyunca, 1 Watt’lık güç uygulayabilir.
Enerji deyince aklıma, elektrik sistemleri, elektrik enerjisinin iletimi ve dağıtımı, enerji üretim santralleri, türbinler, araç motorları, enerji tüketen yada üreten makineler geliyor. Günlük hayatımızda enerji ile farkında olmadan dahi her yerde karşılaşıyoruz. Kullandığımız telefon ve bilgisayarlarımızın tükettiği enerji, arabalarımızın petrol yakıtları ile hareketi, yürürken tükettiğimiz enerjimiz. Hayatımızın olmazsa olmazı durumunda aslında enerji.
Sistem Nedir?
Sistemi anlatmaya wikipedia ile başlayalım.
Wikipedia sistem tanımı
Sistem, birbiriyle etkileşen veya ilişkili olan, bir bütün oluşturan cisim veya varlıkların bileşkesidir. Bu varlıklar soyut veya somut olabilirler.
Sistem wikipediada da anlatıldığı birbiri ile etkileşim halinde olan yapılanmadır. Sistem tek başına şuan bir şeyler ifade edemiyor. Enerji sistemleri dediğimizde tam olarak belirginleşiyor. Örnek verecek olursak, arabamızın hareket etmesi için bir sisteme ihtiyacı vardır. Bu sistemi kısaca özetleyecek olursak, yakıt deposundan alınan yakıt motora gönderilir ve yakılır. Yakılan yakıtın ürettiği enerji ile motorun pistonları hareket etmeye başlar ve üretilen hareket enerjisine çeşitli miller ile tekerlere iletir. Yada santrallerde üretilen elektrik enerjisinin evlerimize ulaşması için de bir sistem kuruludur. Enerji sistemleri, enerjinin çeşitli şekillere dönüşümünü sağlayan sistemdir.
Mühendis nedir?
Wikipedia tanımı ile mühendisliği tanıtalım,
Türk Dil Kurumu’na göre mühendis, İnsanların her türlü ihtiyacını karşılamaya dayalı çeşitli yapılar yol, köprü, bina, peyzaj, çevre gibi şehircilik ve imar dışı alanların ilkeleri, bayındırlık; tarım, beslenme gibi gıda; fizik, kimya, biyoloji, elektrik, elektronik gibi fen; uçak, gemi, otomobil, motor, iş makineleri gibi teknik ve sosyal alanlarda uzmanlaşmış, belli bir eğitim görmüş kimsedir. Modern anlamda mühendis, bilim insanlarının ürettiği teorik bilgiyi tekniker ve teknisyenlerin uygulayabileceği pratik bilgiye dönüştüren kişidir
Wikipedia da gördüğüm bir söz çok hoşuma gitti. Mühendisliğin ne kadar güzel bir sanat olduğunu anlatıyor,
Arthur Mellen Wellington (demiryolları inşaat mühendisi)’a göre mühendislik, “Beceriksiz birinin iki dolara kötü yaptığı bir şeyi bir dolara iyi yapma sanatıdır.
Mühendisliği uzun uzun anlatmaya gerek yok aslında wikipedia tanımından sonra. Enerji sistemleri mühendisi tanımını yapacak olarsak, yukarıda bahsettiğimiz enerji sistemlerini ve dahasını üreten, geliştiren, inceleyen ve verimliliğini arttıran mühendislik dalıdır diyebiliriz.
Bir sonraki yazımda en kısa zamanda buluşmak üzere.
İlk Yorum Yapan Sen Ol