Kitap İnceleme: Başlangıç, Dan Brown

Kitap İnceleme: Başlangıç, Dan Brown

Ömer Faruk Kandilci | 26/10/2020 | 0 Yorum | 2937 Defa Okundu

Merhaba, yaklaşık iki yıl önce aldığım ve sonunda okuma fırsatı bulup bitirdiÄŸim, Melekler ve Åžeytanlar ve Da Vinci Åžifresi kitaplarının yazarı Dan Brown'un BaÅŸlangıç kitabını bitirebildim. Ä°ki üç defa baÅŸlayıp çeÅŸitli sebeplerden bir türlü bitirme fırsatı bulamadığım bir kitap olmuÅŸtu. Bu yazımda da kısaca kitabı sizlere tanıtmak istedim. 

Dan Brown'un yazdığı kitaparı okuyanların aÅŸina olduÄŸu simge bilim profesörü Robert Langdon BaÅŸlangıç kitabının ana karakterlerinden birisi. Kitabın beni kendine çeken en büyük yanlarından birisi de kitabın teknoloji ile oldukça iç içe olması. Özellikle yapay zeka ve bilgisayar sistemlerinin oldukça baÅŸarılı bir ÅŸekilde iÅŸlenmesi kitabın kurgusunda baÅŸarılı olduÄŸuna beni inandırdı. Kitapta beni kendine çeken en önemli noktalardan birisi de en azından benim bildiÄŸim ama farkında olmadığım yada unuttuÄŸum bir konunun yer almış olmasıydı. Ä°slamın baÅŸlarda bilim üzerinde önemli bir etkiye sahipken bir anda bilimden uzaklaÅŸmasını ele alması oldu.

Kitabımızda yer alan Edmond Kirsch karakteri, Robert Langdon'un Harvard'daki eski öÄŸrencilerinden birisidir ve bilgisayara dahisidir. Bu dahinin aslında zaman zaman sorduÄŸumuz bir sorunun cevabını bulduÄŸunu tüm düyaya açıklamak için özel bir etkinlik düzenlemesini ve sonrasını anlatıyor. Sorumuza gelecek olursak, "Nereden geldik, nereye gidiyoruz?" 

Bu sorunun cevabını bulan bilgisayar dahisi Edmond Kirsch, büyük etkinliÄŸi gerçekleÅŸtirmeden kısa bir süre önce de farklı dinden önemli üç din adamına buluÅŸunu açıklamış ve bu din adamları bunu açıklamamasını, açıklarsa dünya'da her ÅŸeyin deÄŸiÅŸeceÄŸini söylemiÅŸlerdir. Bu din adamları, Müslüman, Hristiyan ve Yahudi dinlerinden din adamlarıdır.

530 sayfalık kitabın ilk 500 sayfasını neredeyse 3 günde bitirdim. Hatta bir gece sabah altı gibi uyanmam gerekmesine raÄŸmen gece üç buçuÄŸa kadar zorla okumuÅŸtum. Bırakamıyordum resmen kitabı. Peki son otuz sayfa da ne oldu? Nereden geldik, nereye gidiyoruz sorusunun cevabı beni tatmin etmemiÅŸ olması kitabın son sayfalarını okuma motivasyonumu düÅŸürdü. Nereye gidiyoruz sorusunun cevabı aslında beni tatmin ediyordu ancak nereden geldik sorusunun cevabı bence çok askıda kalıyordu.

Kitapta aslında anlatılacak yorum yapılacak çok konu var ve hepsi birbirinden güzel konular. Ama kitabı okurken o büyünün bozulmaması adına yazmak istemedim. Yazacaklarım bu kadar, sonraki yazımda görüÅŸmek üzere


Etiketler