Dünyanın En Küçük Bilgisayarı Orange Pi

Dünyanın En Küçük Bilgisayarı Orange Pi

Ömer Faruk Kandilci | 04/02/2018 | 0 Yorum | 1416 Defa Okundu

Bu yazımda dünyanın en küçük bilgisayarlarından biri olan Orange Pİ’yi sizlere anlatacağım. Orange Pi neredeyse kredi kartı büyüklüğünde olan mini bir bilgisayardır. Çeşitli modelleri bulunan Orange Pi mini bilgisayarının Win Plus modelini satın aldım.

Orange Pi Win Plus

Anlatımıma geçmeden önce sahip olduğum Orange Pi Win Plus’ın özelliklerinden sizlere bahsetmek istiyorum. Cihazımda 64 bit dört çekirdekli Cortex A53 işlemci mevcut. Mali400MP2 grafik işlemcisine sahip cihazımda 2 GB DDR3 bellek(ram) mevcut. İnternet bağlantısı için 1000M/100M Ethernet portu ve wifi anteni bulunuyor. Ayrıca cihazımda bluetooth ve kumanda programlaması için kızılötesi alıcıda mevcut. Görüntüyü aktarabilmem için HDMİ portu bulunmakta ve 4K görüntüyü de desteklemekte. Ayrıca cihazımda dört adet USB portu da bulunmakta. Daha detaylı bilgiye bu linkten ulaşabilirsiniz.

Orange Pi Win Plus Detay

Peki neden bu cihazı aldım?

Akıllı enerji tasarrufu ev projemi geliştirmek için rahatlıkla programlayabileceğim bir cihaz olduğu için bu cihazı aldım. Tabi Rasberry Pi adlı bir cihazımız da var. Orange Pi, Rasberry Pi’nin alternatifi aslında. Fiyat performansa baktığımda Orange Pi daha avantajlı olduğu için tercih ettim.

Orange Pi cihazımızı bir bilgisayar gibi kullanacağımız gibi, android kurup televizyonumuzu android TV’ye çevirebiliriz. Ya da gerekli işletim sistemini ve uygulamaları kurup internet sunucusu da yapabiliriz. Benim yaptığım gibi farklı projeler ile elektronik cihazları ve devreleri yönetip bilgi alışverişinde de bulunabiliriz. Şunu da eklemek istiyorum standart bir bilgisayar gibi bir performans beklememiz gerekiyor.

Şu anda kullanmakta olduğum cihaz için Orange Pi resmi olarak yayınladığı işletim sistemleri, android 5.1, debian desktop jessie, ubuntu desktop xenial, raspbian desktop, debian server jessie, ubuntu server xenial raspbian server. Saymış olduğum işletim sistemlerini Orange Pi resmi web sitesinden indirerek rahatlıkla Orange Pi Win Plus cihazınıza kurabilirsiniz.

Cihazımızın dezavantajlı yanları ne yazık ki mevcut ve bunların başında Türkçe kaynağın neredeyse hiç olmaması. Blogumda da Türkçe kaynağın oluşması için elimden gelen çalışmayı yapacağım. Cihazıma şimdiye kadar yukarda saydığım tüm işletim sistemlerini kurdum ve testlerini yaptım. Ayrıca Orange Pi Win Plus cihazıma Android 6.0 ve Android 7.1 kurulumlarını da yaptım. Yakında detaylı anlatımlarını da paylaşacağım ve videolarda hazırlayacağım. Sonraki yazımda görüşmek üzere.


Etiketler